”The internet of things” – nu ook bij kassa systemen?

Inmiddels zijn het niet alleen maar mensen en organisaties die digitaal met elkaar verbonden zijn. Steeds meer objecten veranderen in computers, waarbij ze de mogelijkheid hebben onderling met elkaar communiceren. Dat klinkt misschien raar, maar denk maar eens aan de Google home smart speaker of Amazon Echo. Deze apparaten kunnen al je smartphone apparaten in huis besturen met behulp van spraakopdrachten. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer op te staan om een lamp aan te zetten, maar je vraagt het gewoon aan Google home. Maar ook auto’s, tractoren, lantaarnpalen, koekasten en bruggen krijgen steeds vaker de mogelijkheid om met elkaar te communiceren, om zo het gemak van de gebruiker te vergroten.

Deze trend wordt ook wel ‘’the internet of things’’ genoemd. Deze trend wordt medemogelijk gemaakt door een aantal basistechnologieën.

Waar wordt deze trend op gebaseerd?

  1. Zoals hierboven omschreven, communicatie en samenwerking. Apparaten die kunnen communiceren met het internet én met elkaar.
  2. Addresseerbaarheid, de behoefte aan IP-adressen is explosief toegenomen, het is namelijk een vereiste dat elk object zij eigen adres heeft. Er is nu al een overgang ingezet van IPv4 naar IPv6 om deze explosieve behoefte te bewerkstelligen.
  3. Identificatie, de apparaten moeten uniek identificeerbaar zijn.
  4. Met behulp van een sensor verzamelen de apparaten data over hun omgeving.
  5. Via een actuator beïnvloeden apparaten de fysieke wereld. Ze zetten een signaal om in een actie.
  6. Ingebedde informatieverwerking. Slimme apparaten hebben een microcontroller en opslagcapaciteit voor informatie.
  7. Lokalisatie, objecten moeten gevonden kunnen worden. Gelokaliseerd en herkend via opzoekdiensten.

Deze trend zet zich ook voort binnen andere terreinen. Zo zijn er nu ‘’slimme’’ kassasystemen te koop die nu ook het gebruiksgemak op de werkvloer bevorderen. Deze kassasystemen in een winkel of horecabedrijf zorgen dat alle data die verzameld wordt, wordt opgeslagen in de cloud. Data die vroeger op harde schijven werd bewaard, komt nu terecht in een beveiligd datacenter. Hiopos ontwikkelt deze systemen en maakt het zelfs mogelijk om met een kassa app deze data te beheren. Op deze manier hoef je je nooit meer zorgen te maken om belangrijke data, opgehaald uit je kassasysteem, die verloren zou kunnen gaan.