Vaak krijgen mensen zoveel informatie dat ze niet meer weten wat echt nuttig is voor hen. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze bureaus? Het blijft een lastig onderwerp om uit te leggen, omdat bureau eigenaren het zelf soms ook niet helemaal weten. Vroeger waren er veel meer reclamebureaus dan marketingbureaus of communicatiebureaus. Tegenwoordig zijn de aantal wel redelijk gelijk.

Een reclamebureau is operationeel en uitvoerend. Een reclamebureau houdt zich aan de gekozen strategie en zorgt voor de realisatie en de uitvoering van deze strategie. Een marketingbureau is vaak strategisch, het gaat vaak om doordachte zaken. Het komt er op neer dat een marketingbureau goed onderzoekt wie de doelgroep is en wat de juiste doelstelling is. Een marketingbureau probeert eerst de klant zelf volledig te begrijpen, dan analyseren zij de markt. Bij het analyseren kan je denken aan kijken hoe (mogelijke) concurrenten het doen op deze markt. Een communicatiebureau is meer tactisch. Een communicatiebureau wilt weten wat de boodschap is om de markt zo goed mogelijk aan te spreken en te benutten. Daarbij zorgen ze vaak voor het concept.

Zoals je kunt lezen zit er best wel wat overlap bij deze bureaus. Het is eigenlijk van alles wat en hoort wel een beetje bij elkaar. Een goed bureau zorgt niet alleen dat ze inzicht krijgen in de markt en de boodschap, maar vertaald dit ook naar bepaalde middelen. Het verschilt een beetje wat je het best kan benaderen aangezien er verschillende uitgangspunten zijn. Als je opzoek bent naar professionele hulp, dan kan Green Creatives je daar zeker bij helpen.