Vooral mbo-studenten zijn niet tevreden over het niveau van hun IT opleiding. Uit een enquête van NOS op 3 blijkt dat (oud-)studenten de opleidingen als inhoudelijk zwaar ondermaats beoordelen. Ook de docenten en werkgevers delen de mening dat er veel ruimte is voor verbetering.

IT-opleidingen ondermaats

Het grootste probleem voor de studenten is de verouderde lesstof. Daarnaast worden veel docenten als onbekwaam bestempeld en is er te weinig aandacht voor cyberveiligheid terwijl dit in het bedrijfsleven een van de belangrijkste onderdelen van IT is. Er is veel aandacht voor de front-end en functionaliteit van websites terwijl er te weinig aandacht is voor het beschermen van persoonsgegevens. Cybercriminele krijgen zo gemakkelijk toegang tot namen, adressen en betaalgegevens. Er zijn zelfs gevallen bekend van studenten die examens uit 2012 voorgeschoteld krijgen.

Traineeships

Vanuit de IT sector wordt in oplossingen voor dit probleem gedacht. Steeds vaker starten net afgestudeerden hun carrière met een IT traineeship bij een bedrijf. Ik korte tijd worden zij in het bedrijf omgeschoold tot volwaardige specialisten in de IT branche.

Werken & Studeren

Uitzendbureau YoungCapital lijkt een andere oplossing te hebben gevonden. Namelijk tegelijkertijd werken en studeren in IT.  Door het bedrijfsleven en onderwijs dichter bij elkaar te brengen ontstaat er een betere match met het werkveld voor de studenten. Zij gaan na een intensieve start direct voor 4 dagen per week aan de slag bij een werkgever. Ze verdienen dus een salaris terwijl ze na 4 jaar ook eens HBO diploma op zak hebben. Daarnaast zijn de studenten up-to-speed van de meest relevante ontwikkelingen en hebben bovendien tegen die tijd al 4 jaar werkervaring.