Is het een kwestie van “even makkelijk geld verdienen op internet”? Wel als je verkopers van allerlei software mag geloven. Die beloven je gouden bergen. 1.000 euro per dag verdienen, 20.000 euro per maand. Een ton per jaar… Soms wordt er zelfs een half miljoen per jaar beloofd. En je hoeft er niets voor te doen! Alleen een website registreren en de methode kopiëren en plakken die deze verkopers voor vele honderden euro’s te koop zetten.

Helaas werkt het niet zo. We kunnen wel stellen dat geld verdienen op internet niet moeilijk hoeft te zijn. Maar het kost wel tijd.

Geld verdienen op internet niet alleen voor hoger opgeleiden

Je hoeft niet bang te zijn dat je met een niet afgemaakte vmbo-opleiding niet in staat zou kunnen zijn tot het verdienen van geld op internet. Online geld verdienen is echt niet alleen voor de hoger opgeleiden. Ook de lager geschoolden kunnen met gemak veel geld verdienen op het internet. Er is ook niet zoiets als een opleiding voor. Behalve natuurlijke online marketing en digitale communicatie, maar die opleidingen focussen zich veel te breed voor dat ene onderwerp: geld verdienen op internet.

Creatief

Je moet creatief zijn, als je geld wil verdienen op het internet. Je moet een manier zien te vinden die nog door weinig anderen gevonden is. Een website over kanariepieten zou bijvoorbeeld heel leuk kunnen zijn als je ook iets te koop kunt bieden. Iets waar de tienduizenden Nederlanders die een kanariepiet hebben, ook echt iets aan hebben. En waartoe ze bereid zijn te betalen. Hetzelfde geldt voor een hobbywebsite over modelvliegtuigen. Intussen zal die er ongetwijfeld zijn, maar wanneer je een dergelijke hobby goed uitbouwt, kun je er zeker een goudmijntje uit halen.

Creatief betekent ook dat je waakt dat je niet direct aan concurrerende niches begint. Denk aan de dieet-niche of de financiële niche. Iedereen wil astronomische bedragen verdienen en stort zich op markten die overvol zijn. Stop dan liever je tijd ergens anders in.

Geld verdienen kan even duren

Het is een heel proces om een online zaak op te zetten en er dan ook nog geld aan over te houden. Je moet eerst zorgen voor een goede basis: je website moet stevig in zijn schoenen staan, je moet er verkeer naar toe krijgen, je moet actief zijn op sociale media en je moet een vaste kring aan bezoekers zien te vergaren. Zodra je over genoeg bezoekers beschikt, kun je langzaam geld gaan verdienen. Plaats advertenties op je website, verkoop als affiliate producten in je niche en zorg er altijd voor dat je er bent voor je bezoekers.

Oh ja, test producten van tevoren. Wanneer je het product niets vindt, kun je het beter niet te koop aanbieden. Jouw volgers vertrouwen immers op jouw mening. Ze verwachten van je dat je het beste met ze voor hebt. Dat heb je alleen als je de producten verkoopt die ook echt iets voor ze zijn (en niet de producten die jou de hoogste commissie opleveren).

Hoe lang duurt het voor je geld kan verdienen?

De vraag is natuurlijk hoe lang je dan moet wachten voor die eerste zuurverdiende euro’s op jouw account bijgeschreven kunnen worden. Die vraag is lastig te beantwoorden, want het hangt van heel veel factoren af:

Hoe succesvol is jouw website?
Hoe onderscheid jij je ten opzichte van concurrentie (of nog beter: er is geen concurrentie!)?
Wat bied je te koop aan?
Hoe betrouwbaar oogt jouw website?
Verdien je geld met advertenties, als affiliate of op een andere manier?
Kortom: het is moeilijk te zeggen hoe lang het duurt. Maar er zijn gevallen bekend van websites die al direct de eerste maand een mega-omzet draaiden en websites die hier jaren over hebben moeten doen. Het belangrijkste is dat je af en toe naar jezelf en je website kijkt en je afvraagt: doe ik nog het juiste?